Ε.Π.Ο.Σ Φυλής

Ο Ε.Π.Ο.Σ. ΦΥΛΗΣ (Ελληνικός Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος Φυλής) δραστηριοποιείται στο χώρο του βουνού από το 2000. Έχει την έδρα του στη Φυλή, στους πρόποδες της Δυτικής Πάρνηθας. Ασχολείται με όλες τις μορφές ορειβασίας, όπως ορεινή πεζοπορία, αναρρίχηση και αναβάσεις σε βουνά της Ελλάδας και του εξωτερικού, συντήρηση μονοπατιών, διάνοιξη νέων διαδρομών. Καταφέρνει έτσι, να διαδώσει την Ορειβασία και να προσελκύσει περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο του βουνού, αλλά και να προσφέρει την ικανοποίηση της επιτυχούς ανάβασης σε μια κορυφή για πιο απαιτητικούς ορειβάτες. Αναπτύσσει την Αγωνιστική Αναρρίχηση, την Τοξοβολία σε ικανό βαθμό, με ιδιόκτητο εξοπλισμό και οι αθλητές του συμμετέχουν σε πανελλήνιους αγώνες Τοξοβολίας και αγωνιστικής αναρρίχησης.

Κάθε χρόνο οργανώνει Σχολές Χειμερινού Βουνού και Αναρρίχησης Βράχου με επιδοτούμενα από το Σύλλογο δίδακτρα για να δώσει την ευκαιρία σε νέους κυρίως ορειβάτες να καταρτιστούν και να εκπαιδευτούν, ώστε να έχουν γνώση στο βουνό για να προάγεται η ορειβασία με σωστό τρόπο στη χώρα μας. Οι Σχολές που οργανώνει είναι αναγνωρισμένες από την ΕΟΟΑ, με εκπαιδευτές που κατέχουν την πιο σύγχρονη γνώση σε θέματα ασφάλειας και εκπαίδευσης στο βουνό. Εχει κάνει σημαντικές αναβάσεις στα εξής ψηλά βουνά: Αραράτ (5.137 μ.) στην Τουρκία, Αραγκάτς στην Αρμενία, Καζμπέκ στη Γεωργία (πρώτη ελληνική ανάβαση), Pico del Teide στην Τενεριφη, Bolivar και Humboldt στην Βενεζουέλα, στο Καριχουαράτζο, και Cotopaxi (5.897 μ.) και υψηλότερη κορυφή στον Ισημερινό (Ecuador), στο Καλαπατάρ των Ιμαλαϊων στο Νεπάλ, στο πέρασμα Mayali της Β.Ινδίας, στο mount Kenya στην Κένυα της Αφρικής, στην ψηλότερη κορυφή των Αλτάϊ της Μογγολίας (πρώτη ελληνική ανάβαση) και σε όλες τις σημαντικές κορυφές των Βαλκανίων. Είναι μέλος της Ε.Ο.Ο.Α. (Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης) και της Ε.Φ.Ο.Τ. (Ελληνική Φίλαθλος Ομοσπονδία Τοξοβολίας).

Από το Φθινόπωρο του 2008 στεγάζει τα γραφεία του στη γωνία Λ.Φυλής και Κοιμ. Θεοτόκου 1 στη Φυλή, σε κατάλληλο χώρο που πρόσφερε ο Δήμος Φυλής.

Ε.Π.Ο.Σ Φυλής
Ε.Π.Ο.Σ Φυλής