Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1992 στα Άνω Λιόσια με σκοπό να διασώσει και να διατηρήσει την πολιτιστική κληρονομιά, τα τοπικά ήθη και έθιμα των περιοχών της Θράκης και της Μακεδονίας, δύο πολυπολιτισμικών περιοχών με μεγάλο λαογραφικό ενδιαφέρον. Στην πολύχρονη λειτουργία του στα πολιτιστικά δρώμενα, έχει εκπροσωπήσει ανελλιπώς αυτές τις δύο περιοχές της Ελλάδας σε πλήθος πολιτιστικών, ιστορικών και λαογραφικών εκδηλώσεων και καλεσμάτων, λαμβάνοντας μέρος με την χορευτική του ομάδα. Μιά ομάδα χορευτών από ανθρώπους διαφόρων ηλικιών τους οποίους χαρακτηρίζει η ιδίαιτερη αγάπη για την παράδοση και το χορό.

Υπεύθυνη χοροδιδάσκαλος μας είναι η Ελένη Φιλιππίδου με καταγωγή από τη Νέα Βύσσα Έβρου. Είναι Διδάκτορας της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο της Λαογραφίας – Ανθρωπολογίας του Χορού με μεταπτυχιακό δίπλωμα στο ίδιο αντικείμενο. Επιπροσθέτως, έχει αποφοιτήσει από το Σ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στον «Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό», όπου και έχει διδάξει στα εργαστηριακά μαθήματα της Ειδίκευσης  και στο βασικό μάθημα του ίδιου γνωστικού αντικειμένου. Ως  εκ τούτου έχει πραγματοποιήσει ερευνητικές ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά σχετικά με το αντικείμενο του ελληνικού παραδοσιακού χορού, ενώ παράλληλα, έχει γράψει μία μονογραφία για τους χορούς της Νέας Βύσσας Έβρου, με τίτλο: «Ανακυκλώνοντας την παράδοση: Ο χορός στη Νέα Βύσσα βορείου Έβρου».

Έχει διδάξει ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς σε πολλούς φορείς στην Αττική, καθώς και χορούς του νομού Έβρου σε πολλά σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μία κυρία καταξιωμένη στο χώρο της παράδοσης και της λαογραφίας, με μεγάλη πείρα και μεράκι για τη δουλειά της.

 

Υπεύθυνος Συλλόγου: Παρουσάκη Χρυσάνθη

Διεύθυνση: Ανδρέα Καρκαβίτσα 23 & Οδυσσέα Ελύτη Τ.Κ. 13341 (Κτήριο ΚΕΝΕ Δήμου Άνω Λιοσίων)

Τηλ.: 697 4814 850

E-mail: makedones.thrakes.fylis@gmail.com

 

Facebook: Σύλλογος Μακεδόνων & Θρακών Φυλής https://www.facebook.com/thrakomakedones.thrakomakedones/

YouTube channel: https://www.youtube.com/channel/UC8AxTc05FmCOA421GRu7eEQ