Διδάσκονται παραδοσιακοί χοροί από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας καθώς και χοροί από τη Μ. Ασία, Καππαδοκία, Ανατολική και Βόρειο Θράκη, Κύπρο, Πόντο και Βόρειο Ηπειρο. Οι μαθητευόμενοι αρχικά διδάσκονται χορούς αντιπροσωπευτικούς από κάθε περιοχή της Ελλάδας και στη συνέχεια από ομάδες χορών ανά γεωγραφικό διαμέρισμα ανάλογα με τη δυσκολία και την επιδεξιότητα που απαιτούν.

Για τους μαθητές της πρώτης χρονιάς και τα νήπια ακολουθείται ειδική μέθοδος με χορούς απλούς και εισαγωγικούς στο βασικό πρόγραμμα. Επίσης λειτουργούν και δύο τμήματα μόνο αγοριών για την εκμάθηση ιδιαίτερων αντρικών χορών και φιγουρών για τους πρωτοχορευτές.

Τα μαθήματα διεξάγονται σε δύο χώρους. Ο ένας στην υπόγεια αίθουσα του Βρεφονηπιακού σταθμού του υπουργείου εργασίας της Ζωφριάς (οδός Καλλικράτους 18 ) για τα Άνω Λιόσια και ο δεύτερος στο Πνευματικό κέντρο του Ζεφυρίου για την περιοχή του Ζεφυρίου. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση ( συμπεριλαμβανομένου του Σαββάτου ) τις απογευματινές ώρες και παρέχονται δωρεάν στους δημότες . Εγγραφές πραγματοποιούνται στους ίδιους χώρους. Επίσης λειτουργούν και δύο ακόμα τμήματα : ένα για τα μέλη του ΚΑΠΗ Άνω Λιοσίων στο χώρο του κολυμβητηρίου κάθε Δευτέρα

9.30 π.μ.-10.30 π.μ. και ένα για τα μέλη του ΚΑΠΗ Ζεφυρίου στο χώρο του ΚΑΠΗ κάθε Τετάρτη 9 π.μ. – 10π.μ.

Από τη σχολή παραδοσιακών χορών του Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου Φυλής υπάρχει ένα διαρκές κάλεσμα προς όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας να πλαισιώσουν τα τμήματα και να ασχοληθούν με την τέχνη του ελληνικού παραδοσιακού χορού.

Ιστορία

Ο Δήμος μας αγκαλιάζει τους δημότες του, από όποιο κομμάτι της Ελλάδας και αν προέρχονται. Μέριμνα του δήμου είναι να διατηρηθούν οι ρίζες της περιοχής του κάθε ατόμου και όλοι μαζί να αποτελούν μια μικρή Ελλάδα στα Άνω Λιόσια. Για το σκοπό αυτό λειτουργεί σχολή παραδοσιακών χορών στο Πολιτιστικό Κέντρο που ξεκίνησε τη δημιουργική δραστηριότητά της το 1993. Από την αρχή της λειτουργίας της οι δημότες την αγκάλιασαν με την αυθόρμητη προσέλευσή τους και το πηγαίο ενδιαφέρον τους για την μάθηση αυτής της τόσο όμορφης τέχνης.

Οι μαθητευόμενοι διδάσκονται παραδοσιακούς χορούς απ’ όλη την Ελλάδα προσπαθώντας να πλησιάσουν όσο γίνεται περισσότερο το τοπικό ύφος, το χρώμα και τη φυσιογνωμία αλλά και να μυηθούν σ’ αυτό που ονομάζουμε γνήσια Ελληνική παράδοση.

Στα τμήματα που λειτουργεί συμμετέχουν περίπου διακόσιοι (200)μαθητές ηλικίας από 4 έως 75 χρόνων και διαθέτει ένα αρκετά καλό βεστιάριο με παραδοσιακές φορεσιές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Συμμετέχει με επιτυχία στις εορταστικές – πολιτιστικές των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης το Μάϊο, στα φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στο ανοιχτό Θέατρο «Βορεινό» και ανταποκρίνεται σε προσκλήσεις συλλόγων, δήμων και άλλων φορέων.

Διαγράφοντας λοιπόν τέτοια πορεία αυτά τα χρόνια και έχοντας συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα του παραδοσιακού χορού, για σωστή έκφραση και καλύτερη σχέση,
αφιερώνουμε χρόνο και δυνάμεις σ’ αυτό τον τομέα με ενθουσιασμό, αγάπη και πίστη, με μεράκι και πείσμα κόντρα στις σύγχρονες απαιτήσεις και σε μια εποχή που τα πάντα αμφισβητούνται.

Παραδοσιακοί Χοροί
Παραδοσιακοί Χοροί
Παραδοσιακοί Χοροί
Παραδοσιακοί Χοροί
Παραδοσιακοί Χοροί
Παραδοσιακοί Χοροί
Ζεφύρεια 2015
Ζεφύρεια 2015
Παραδοσιακοί Χοροί
Παραδοσιακοί Χοροί